top of page
Vox NL foto Babs Witteman

Concert 

22 juli 2018

15.15 uur

Oranjekerk

Amsterdam

VoxNL koor

was een 

succes!

Projectkoor VoxNL zingt in de zomer van 2018 tijdens Europa Cantat in Tallinn, Estland onder leiding van dirigent Lodewijk van der Ree Nederlandse en Estse koorliederen. Repetitor Eduardo Benigno López Cabello studeerde het programma in Amsterdam met het koor in. Op 22 juli om 15.15 uur gaf het koor een mooi concert onder leiding van Lodewijk van der Ree in de Oranjekerk te Amsterdam. 

 

De titel van het programma - Kokkuvool - is ontleend aan het Estse woord voor het Engelse en Franse 'confluence'. Een 'confluence' is het geografische punt waarop twee rivieren samenkomen. In het programma van Projectkoor VoxNL komen verschillende stromen van koormuziek samen.
Allereerst ontmoeten de Estse koortraditie en die uit Nederland elkaar. De gekozen liederen hebben met elkaar gemeen dat ze voor een deel terug te voeren zijn op oude 'volkse' bronnen. De Estse componist Veljo Tormis (1930-2017) maakte hiervan zijn handelsmerk. Een Kokkuvool-programma zonder hem was dan ook ondenkbaar.
 Ook in het Nederlandse deel zijn liederen te horen die een volkse oorsprong hebben. 'De Slijper' (Komt, vrienden in den ronde!) en 'Een Karretjen op de Zandweg reed' zijn klassiekers die door serieuze twintigste-eeuwse componisten gearrangeerd zijn voor klassiek koor. Het oud-Hollandse 'Visschertje' (in een modern arrangement van Ton de Leeuw) heeft eveneens oude wortels. Zo komt in dit programma ook het volkslied samen met het kunstlied.
Tot slot vloeien ook de gezongen teksten van de afzonderlijke liederen hier en daar in elkaar over. Waar Hendrik Andriessen de vroege morgenstond bezingt, verhaalt Pärt Uusberg van de verstilde avond. Diepenbrock schildert de rust die over de bergtoppen valt op de woorden van Goethe, Strategier schetst het beeld van de berustende waterlelie op het water op een gedicht van Frederik van Eeden. In het gedicht van Bertus Aafjes dat door Marius Flothuis is verklankt, zit een vrijwel letterlijk citaat van Psalm 137 (Sweelinck): de bannelingen die hun harpen aan de wilgen hingen aan de oevers van de rivier.

Water, adem (in een lied van koorlid Ymkje de Boer), liefde (in 'Un Beau Baiser' van Louis Andriessen), wijsheid (in een lied van de jonge opkomende componiste Mathilde Wantenaar), vrijheid, de verstilde natuur, noeste arbeid, rust, dagelijks geluk en ongeluk, wijsheid en ontzag voor dat wat groter is dan onszelf (in twee korte stukken van Urmas Sisask) - daarover gaan de liederen in Kokkuvool. En nu óp naar Tallinn!

 

Poster_Kokkuvool.JPG
bottom of page