Eerste optreden VoxNL ensemble sinds de coronacrisis

Esther Wouters

Vrijdag 29 juli 2022 heeft het VoxNL ensemble een optreden gegeven in het stadhuis van Utrecht als onderdeel van het Leading Voices festival.

Voor het eerst sinds de coronacrisis was het VoxNL ensemble weer live te horen op vrijdag 27 juli 2022 in het Stadhuis in Utrecht. Het optreden was de helft van een 'choir to choir' concert, een onderdeel van het 'side program' van het internationale Leading Voices festival.

Van woensdag 27 juli tot en met zaterdag 30 juli vond in Utrecht het internationale Leading Voices festival plaats: de eerste editie van een nieuw festival van de organisatie European Choral Association (ECA), waarvan de Stichting VoxNL ook lid is. Het festival is een programma met voordrachten, workshops en concerten voor koordirigenten en heeft als zijprogramma workshops voor koorzangers en optredens van amateurkoren.

Europa Cantat

De ECA organiseert ook elke drie jaar het Europa Cantat festival, een festival voor koorzangers met een zijprogramma voor koordirigenten. De editie van 2018 vond plaats in Tallinn en het VoxNL projectkoor heeft toen deelgenomen.

Het plan was om opnieuw met een projectkoor deel te nemen aan het Europa Cantat festival in 2021 in Ljubljana, Slovenie, maar dat festival werd voor het leeuwendeel op het laatste nippertje afgeblazen vanwege de coronacrisis. Er waren alleen online sessies en concerten te beleven. De editie 'telt' daarom wel als officiële editie. De volgende editie zal dus plaatsvinden in een ander land.

2024: deelname VoxNL

Het is nog onbekend welk ander land dat zal zijn. De stichting VoxNL is nog steeds van plan deel te nemen met een projectkoor. We berichten erover zodra er meer bekend is. Het programma zal bestaan uit werken van Nederlandse componisten, op muziek gezette Nederlandse poëzie, en een enkel in het Nederlands vertaald buitenlands werk. Het thema is 'water'.

Met de deelname aan het Leading Voices festival is het VoxNL ensemble weer op stoom. In de komende periode gaat het ensemble delen van het 'water' programma instuderen. Vanaf 2023 gaan we het ensemble uitbreiden tot een projectkoor met het doel het programma in Nederland uit te voeren en tijdens het Europa Cantat festival in 2024. Belangstellenden kunnen zich al opgeven via voxnl@xs4all.nl.

(foto: VoxNL ensemble in actie in het Stadhuis van Utrecht op 27 juli 2022. Vlnr: Astrid Amons, Ineke Ligermoet, Esther Wouters, Anneke ten Cate en Alexander Orthel. Wegens vakantie ontbreekt alt Reina van den Heuvel. Foto: Lonneke Stulen.)